Yhdistyksestä

Bez ry toimii ruohonjuuritasolla tyttöjen silpomista ja lapsiavioliittoja vastaan. Toiminta on tällä hetkellä keskittynyt Keniaan.

Vuosittain lukemattomat tytöt tekevät rohkean päätöksen jättää kotinsa paetakseen silpomista. Kun kotiin ei voi enää palata, kouluttautuminen on tytöille ainoa keino saada parempi tulevaisuus. Paenneiden tyttöjen kouluttaminen on myös avainkeino saada silpomattomuuden kulttuuri jalkautettua yhteiskuntaan.

Bez ry:n toiminta sai alkunsa, kun perustaja Henrica Fagerlund luki etiopialaisen Bezunesh Lombebon haastattelun MeNaiset -lehdestä. Haastattelussa Bezunesh kertoi suoraan miltä ympärileikkaus, seksi ja synnytys ympärileikattuna tuntuu. Henrica järkyttyi niin perusteellisesti, että hänen oli pakko tehdä jotain. Hän tajusi, että kulttuuria muuttamaan tarvitaan kulttuurin sisällä oleva hyvin rohkea ja motivoitunut henkilö, juuri sellainen kuin Bezunesh! Näin Bezunesh aloitti valistustyönsä Henrican tukemana.

Yhdistyksen toiminta laajeni Etiopiasta Keniaan, jossa ryhdyimme auttamaan silpomista paenneita koulutyttöjä tukemalla heidän koulunkäyntiään ja auttamaan loma-ajan asumisjärjestelyissä. Paikallinen voimanainen Susan Kasero otti aluksi tyttöjä luokseen asumaan ja myöhemmin perusti yhdistyksen tyttöjen tukemiseksi. Viimeisimpänä ponnistuksena tuellamme on rakennettu oppimiskeskus silpomista paenneiden tyttöjen tukemiseksi.

Bez ry toimii täysin yksityishenkilöiden lahjoitusten varassa ja vapaaehtoisten voimin. Lahjoituksilla tuemme silpomisen vastaista valistustyötä, silpomista paenneiden tyttöjen koulumaksuja ja loma-ajan asumista sekä Keniaan perustetun oppimiskeskuksen toimintaa. 

 
Näyttökuva 2017-03-07 kello 17.16.50.png
 

Tietoa silpomisesta

Mitä on silpominen?

Silpominen tarkoittaa tyttöjen ulkoisten sukuelimien poistamista osittain tai kokonaan. Joskus vagina ommellaan kiinni ja siihen jätetään vain nuppineulan pään kokoinen aukko. Tämä epäinhimillinen perinne vammauttaa tyttöjä henkisesti ja fyysisesti loppuiäksi. Se aiheuttaa vakavaa verenvuotoa, tulehduksia sekä ongelmia kuukautisten, yhdynnän, raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen johtaa kuolemaan. 

Yleensä operaatio suoritetaan 4 ja 14 ikävuoden välillä, mutta joskus myös aivan pienille lapsille, naimisiin aikoville naisille ja toisinaan raskaana oleville tai juuri synnyttäneille naisille.

Perinne rikkoo ihmisoikeuksia ja lisää tyttöjen epätasa-arvoa. 

 

Miksi tyttöjä silvotaan?

Silpominen on tytöille elinikäisiä traumoja aiheuttava sosiaalinen tapa. Vanhemmilla elää vankka uskomus että käytäntö on välttämätön tyttöjen loppuelämän kannalta ja että tytöille koituu harmia ellei sitä noudateta. Leikkaamattomia tyttöjä saatetaan syrjiä ja heidän voi olla mahdotonta päästä naimisiin.

Käytännön muuttamiseksi tarvitaan paljon valistustyötä. Tämä julma tapa voi loppua vasta, kun vanhemmat uskovat, ettei siitä pidättäytymisestä ole haittaa heidän tyttärilleen.

Lähde: WHO, Unicef